Schager messen

Geschiedenis met een vlijmscherp randje nu terug in Schagen

Schagen was ooit een beroemd epicentrum op het gebied van messen maken. De kwaliteitsmessen uit de Molenstraat werden verkocht tot ver over de regiogrenzen. Over deze geschiedenis is een prachtig boek geschreven, én het Schager mes wordt opnieuw uitgebracht.

Een samenwerking tussen een historicus en een smid/messenmaker heeft gezorgd voor een interessante weergave van hoe het er werkelijk aan toe ging in de oude smidse. Een rijk geïllustreerd boek, met foto’s uit de smederij geeft een goed beeld van het maak proces. Dit in combinatie met prachtige foto’s van de meer dan 100 historische modellen die historicus Fred Timmer heeft getraceerd, maakt het aangenaam en interessant om te lezen.

Zonder verleden geen heden, zonder het heden geen toekomst.

Geïnspireerd door deze geschiedenis, besloot Smederij Atelier Alkmaar onder het messenmerk Dave & Co. om deze messen opnieuw uit te brengen. Geheel volgens de traditie is voor het uitbrengen van deze messen onder het meesterteken van de Schager Messen toestemming verleend door de burgemeester van Schagen.

Op 12 december ’18 van 12:30 tot 13:30 wordt in de Ridderzaal van Slot Schagen het eerste boek gepresenteerd, met de eerste messen en de akte van toestemming.

Hierbij zullen Historicus Fred Timmer van de Historische Vereniging Schagen, en meestersmid/messenmaker Dave van Wijngaarden van Smederij Atelier Alkmaar het boek en de messen introduceren. Hier kunt u ook de eerste gesigneerde exemplaren van het boek aanschaffen, en intekenen voor de eerste serie Schager messen.

Hieronder enkele foto's van en voorpublicaties over deze messen

© 2019 Smederij Atelier Alkmaar